Beszerzés, raktározás, termelés.

Beszerzés, raktározás, termelés.

Beszerzés, raktározás és termelés. A 3 munkafolyamat rendkívül szoros összefüggésben van egymással. A hatékony működéhez elengedhetetlen ezen triumvirátus összehangolt munkája. Mind három folyamat egyaránt fontos ahhoz hogy egy vállalkozás sikerre tudja vinni célkitűzéseit. Nem lehet fontossági sorrendet felállítani közöttük. Egymás munkáját minden tekintetben segíteniük kell és ha így lesz akkor vállalkozásunk sikerre ítéltetik. Érdemes tehát mind 3 folyamatnak ugyanakkora jelentőséget tulajdonítani és ugyanolyan jól képzett embereket alkalmazni az adott területeken. Termelői tevékenységet végző vállalkozásunk  kizárólag így működhet hatékonyan.

Beszerzés

A beszerzésnek rendkívül nagy jelentősége van egy vállalaton belül. Óriási felelősség nyomja a beszerzők vállát hiszen adott esetben súlyos milliók elköltéséről döntenek. Rengeteget spórolhatnak vagy rengeteg felesleges kiadást okozhatnak vállalkozásunk számára. Munkájuk szoros összefüggésben van a raktáréval hiszen a raktár felelős a készlet pontosságáért. A pontos készlet pedig elengedhetetlen feltétele a pontos beszerzésnek. Pontatlan számokkal képtelenség hogy megfelelően tudjon a beszerző ezért a raktárnak mindig megfelelő precizitással kell végeznie munkáját. Érdemes minél nagyobb tapasztalattal rendelkező beszerzőt alkalmazni aki tisztában van az általa rendelt árucikkek vagy alapanyagok, azon tulajdonságaival amely szükséges a megfelelő munkavégzéshez. Ahogy a termelés és raktár vezetőinek neki is tisztában kell lennie azzal hogy mi a kontrolling fogalma, hiszen a kontrolling az összehangolt munka egyik alappillérének számít.

Raktár

Ahogy már említettem a raktár felelős a készletért. Ez a legfontosabb feladata. Pontos készlet nélkül sem a beszerzés sem pedig a termelés nem képes megfelelően dolgozni. Nem csak a mennyiségbeli pontosság számít hanem a termékek minőségi megfelelősége is. Ha valamilyen árucikk nem megfelelő minőségben érkezik be a vállalathoz azt neki azonnal jeleznie kell a beszerzés felé. Ez rendkívül fontos

Termelés

A termelés munkája is rendkívül fontos. Vezetőjének feltétlen megfelelő hozzáértéssel rendelkező egyént válasszunk hiszen ős lesz a felelős mindazért amit az alapanyagainkból készítünk.