Hogyan mérjünk jól vércukorszintet?

Hogyan mérjünk jól vércukorszintet?

A cukorbetegség az egyik leggyakoribb betegség nem csak Magyarországon, hanem világszerte is. A nevéből adódóan azt gondolhatnánk, hogy ez a magas cukorfogyasztással függ össze. Tulajdonképpen ez is befolyásoló tényező, de természetesen olyan ember is lehet cukorbeteg, aki kerüli a túlzott cukorfogyasztást. Kialakulását sok minden előidézheti, a legjobb ilyenkor, ha személyesen járunk utána annak, hogy a mi esetünkben mi okozhatta a betegség megjelenését. Fontos, hogy felkészült szakember véleményét kérjük ki, és olyan orvossal konzultáljunk, aki megfelelő tanácsokat tud adni egy esetleges diéta vagy gyógyszerszedés esetén. De vannak, akiknél a cukorbetegség kezelése gyógyszerek nélkül is megvalósítható.

Vércukorszintmérés: hogyan csináljuk?

Sokszor hallhatjuk azt, hogy a cukorbetegeknek nagyon gyakran, sok esetben naponta kell vércukrot mérniük. A terápia megfelelő beállításában ugyanis ennek nagy szerepe van. Mivel mind különbözőek vagyunk, és másképp működik a szervezetünk, nem tudhatjuk biztosra, hogy az, ami másnál működött, nálunk is fog. Az emberek különbözőképpen reagálnak az ételekre és a gyógyszerekre is, így fontos a rendszeres monitorozás. No de hogyan kell helyesen vércukorszintet mérni? Honnan lehet tudni, hogy a kapott eredmény biztosan megfelel a valóságnak? A válasz a CGM-ben rejlik.

Mi az a CGM?

A CGM jelentése nem más, mint folyamatos glükóz monitorizálás. Ez az angol Continuous Glucose Monitoring kifejezés rövidítése, és egy jól bevált módszert jelöl a vércukorszint mérésre. Ennek köszönhetően a beteg már pár perc után megkaphatja a friss eredményeket cukorszintjével kapcsolatosan, mivel ezt a szenzor 5-10 percenként megjeleníti a készülék kijelzőjén vagy egy mobilos applikációban. A CGM segítségével a napi anyagcsere folyamatokat is jobban megérthetjük: hogy mi történik például étkezés, sportolás vagy a gyógyszeres kezelés közben. A CGM-nek viszont van egy másik formája is: az, amikor a készülék egy adatbázisba küldi az eredményeket, amelyeket később kezelőorvosunk, diabetológusunk tud majd kiértékelni. Ez egy utólag elemzést jelent, de ez semmiben nem rosszabb, mint az előzőleg említett módszer.