Kaja kutyáknak: milyen ízűt válasszak?

Kaja kutyáknak: milyen ízűt válasszak?

A kutyaeledel választás nem könnyű, főleg akkor, ha kedvencünk esetleg érzékeny néhány összetevőre. Cikkünkben gyors iránymutatást adunk, hogy mi alapján érdemes kutyatápot vásárolni a ház négylábújának. Kaja kutyáknak: milyen ízűt, típusút válasszak?

Kutyakaja kor alapján

Az első és legfontosabb szempont, hogy mindig a kutyánk életkora, hiszen az eledelek változatos mértékben tartalmazzák a kutyák fejlődéséhez legfontosabb összetevőket. Más mennyiség található meg az egyes ásványi anyagokból, antioxidánsokból egy kölyök, felnőtt és senior tápban. Kölyök tápot általában másfél, egyes fajtáknál akár két éves korig is adni kell. Ezután kell felnőtt tápra váltani, melyet 8-10 éves kör körül követ a senior eledel.

Kaja kutyáknak: mi a teendő érzékenység esetén?

Nem is olyan ritkán előfordul, hogy kedvencünk érzékenyen reagál valamilyen összetevőre a tápban. Leggyakrabban egyes fehérjék válthatnak ki bélrendszeri és bőrtüneteket. A legtöbbször a tévesen csak “csirkeallergiának” nevezett jelenség tűnhet fel a gazdiknak. A hipoallergén kaja kutyáknak gyorsan és hatékonyan szünteti meg az olyan kellemetlenségeket, mint a rendszeres hasmenés, bőrvakarás, nyalakodás, fülgyulladás. Ha ezekből bármelyiket észleljük kedvencünknél, akkor forduljunk vele orvoshoz és említsük meg mindenképpen a táp típusát is, amellyel etetjük kedvencünket. Könnyen megeshet, hogy étellallergia vagy ételintolerancia áll a háttérben.

Kutyaeledel fajta alapján?

A fajta alapján történő kutyaeledel választás igencsak ritkaság, sőt, mondhatni, hogy tudományosan nem is lehetséges. Sokkal inkább testfelépítés és aktivitás alapján szokták a kutyákat osztályozni. Ezért lehetséges, hogy kapható kis-, közepes- és nagytestű ebeknek készült táp is.

Ugyanígy, más összetevőkbál választhatunk, ha sportos, aktív kutyusunk van. Emellett léteznek még diétás és egyéb speciális tápok is, melyek már szóbajöhetnek kutyafajtánként. Az egyes betegségek, mint például a veseelégtelenség jellemzőbb lehet bizonyos fajtákra, melyre speciális urinary tápot kell adni kedvencünknek. Diabétesz esetén is jellemző, hogy speciális finomságokkal kell etetnünk a kutyánkat, ha szeretnénk az egészségét még hosszú évekre megőrizni.