Miket érdemes tudni, mielőtt lecseréljük régi gázkazánunkat?

Miket érdemes tudni, mielőtt lecseréljük régi gázkazánunkat?

Amennyiben gázkazánunk van otthon, nincs kizárva annak a lehetősége, hogy – mint minden készülék – egy idő után meghibásodik, és le kell azt cserélni. Ilyenkor meg kell vizsgálni, hogy az új kazán beépítéséhez engedély szükséges-e, vagy sem. Egy gázkazán lecserélésénél a kisebb gondot a készülék beszerezése jelenti, miután számtalan típusú és különböző teljesítményű darabokkal találkozhatunk szerte a világhálón: https://gepesz.hu/shop/list.php?menu=30. Ám mielőtt nekiindulnánk egyből gázkazánt választani, előtte tájékozódjunk a készülékkel szemben támasztott előírásokról és követelményekről, hogy minden szolgáltató felé el tudjunk számolni.

Engedély nélküli kazáncsere

Az egyszerűbb eset, amikor az új gázkazán telepítéséhez nem szükséges engedély, és bejelenteni sem kell. Ennél az opciónál annyi a kikötés, hogy a cserélendő készülék teljesítményénél nem lehet nagyobb az új gázkazán teljesítménye. Emellett nem szabad semmiféle módosítást végrehajtani sem a gázvezetékekben, sem pedig a rendszer más részeiben. Így elkerülhetjük a tervezést és annak engedélyeztetését, ám magunk ne álljunk neki beépíteni az új gázkazánt. Csakis gázszolgáltató által is jóváhagyott, mestervizsgával rendelkező szakember telepíthet ugyanis be gázkazánt, valamint ő végzi el a készülék cseréjének a bejelentését is. Mindezek mellett ellenőrzi természetesen a biztonsági és a műszaki előírásokat. A gázkazánhoz tartozó kémény ellenőrzéséhez a kéményseprőipari szolgáltató küld ki egy munkatársat. Vagyis az egyszerűsített gázkazán cseréjéhez mindössze két szolgáltatót kell tájékoztatni.

Engedélyhez kötött kazáncsere

Amennyiben mindenképp nagyobb teljesítményű gázkazánt szeretnénk beüzemelni annál, mint ami eddig volt, esetleg változtatnánk a vezetékeken vagy a rendszeren, akkor ahhoz már engedély szükséges. Ilyenkor tervet kell készíttetni egy épületgépésszel a változtatásokról (pl. a gázvezetékek áthelyezése vagy bővítése, radiátorok cseréje stb.). Ezután be kell jelenteni és engedélyeztetni kell a terveket a gázszolgáltatónál, amely kérni fog egy nyilatkozatot a kéményseprőipari szolgáltatótól. Miután minden engedélyünk rendelkezésre áll, beépíthetjük a gázkazánt. Természetesen a telepítést csak olyan személy végezheti ebben az esetben is, akinek van gázszerelő igazolványa. Amint a gázkazán beépítése megtörtént, a gázszolgáltató ellenőrzi a végeredményt műszaki és biztonsági aspektusból is. Végezetül nincs más hátra, mint beüzemelni a gázkazánt.

Mielőtt lecserélnénk régi gázkazánunkat, érdeklődjünk az aktuális építőipari jogszabályokról, hogy biztosan ne hagyjunk ki semmilyen fontos előírást vagy követelményt. A legbiztosabb megoldás, ha már a művelet legelején bevonunk egy hozzáértő embert, aki segíthet minket végigvezetni ezen a procedúrán.